Nahrungsmittel in der arabischen Medizin

Nahrungsmittel in der arabischen Medizin

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Das Kita b al-Ag d iya wa-l-asriba des Nag i b ad-Di n as-Samarqandi

Gebunden
Brill, Islamic Philosophy, Theology and Science. Texts and Studies Bd.101, 2017, 528 Seiten, Format: 15,9x24,1x3,3 cm, ISBN-10: 9004345086, ISBN-13: 9789004345089, Bestell-Nr: 00434508DA


Produktbeschreibung

Dieses Buch bietet eine textkritische Edition von Na ib ad-Din as-Samarqandis (st. 619/1222) medizinischem Nahrungsmittellexikon Kitab al-A iya wa-l-asriba mit deutscher Übersetzung und einer Untersuchung zu den Inhalten des Werks und seinem Kontext innerhalb der arabischen Medizinliteratur.

This book offers a critical edition of Najib ad-Din as-Samarqandi's (d. 619/1222) medical food encyclopedia Kitab al-Agh iya wa-l-ashriba along with a German translation and a study on the contents of the work and its context within Arabic medical literature.

Klappentext:

Na ib ad-Din as-Samarqandis (st. 619/1222) Buch der Nahrungsmittel und Getränke ( Kitab al-A iya wa-l-asriba ) ist ein umfassendes medizinisches Lexikon mit Informationen zu über 500 verschiedenen Nahrungsmitteln, Speisen, Getränken und Duftstoffen. Es kann als letzte große arabische Monografie zur Diätetik im islamischen Osten angesehen werden und stellt vermutlich eines der am weitesten verbreiteten vormodernen arabischen Bücher zum Thema Ernährung dar. In Nahrungsmittel in der arabischen Medizin bietet Juliane Müller eine textkritische Edition des Kitab al-A iya wa-l-asriba mit deutscher Übersetzung. Anschließend verorten Kapitel zur Textgenese und Rezeption des Werks sowie zu seinen ernährungsmedizinischen Inhalten as-Samarqandis Nahrungsmittellexikon in seinem Kontext innerhalb der arabischen Medizinliteratur.

Najib ad-Din as-Samarqandi's (d. 619/1222) Book on Foods and Drinks ( Kitab al-Agh iya wa-l-ashriba ) is a comprehensive medical encyclopedia with information on morethan 500 different food items, dishes, drinks and fragrances. It can be considered to be the last major Arabic monograph on dietetics in the Islamic East and it probably rates among the most widespread premodern Arabic books on the subject of nutrition science. In Nahrungsmittel in der arabischen Medizin , Juliane Müller presents a critical edition of the Kitab al-Agh iya wa-l-ashriba along with a German translation of the text. An extensive contextual study locates the book and its dietetic contents within Arabic medical literature and examines the sources and the reception of as-Samarqandi's food encyclopedia.

Rezension:

"With her edition, translation and study of al-Samarqandi's Kitab al-Aghdhiya wa'l-ashriba, Juliane Müller has produced a very fine scholarly work which excels at virtually all levels - linguistic, historical, technical and material. Her edition of the Arabic text is meticulous, her German translation ingenious, and her various explorations of sometimes uncharted territories are extremely detailed without ever losing sight of the bigger picture... It is to be hoped that Juliane Müller will continue in the future to gift us with many more contributions of such sublime quality." Oliver Kahl in Journal of Semitic Studies , vol 63, no 2, 2018.

Autorenbeschreibung

Juliane Müller ist Postdoktorandin am Asien-Orient-Institut der Universität Zürich. Sie hat eine Monografie zur arabischen Alchemie veröffentlicht (2012).

Juliane Müller is a postdoctoral fellow at the Institute of Asian and Oriental Studies of the University of Zurich. She has published a monograph on Arabic alchemy (2012).


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